AndreasAhrens.se


Views, guides, tech stuff, Cryptocurrencies and ICOs from the mind of Andreas Ahrens

Tags


AndreasAhrens.se

Sätta upp Ghost på Digital Ocean

6th January 2014

Jag har varit nyfiken på Ghost ända sen Kickstarter-kampanjen. Det är en bloggplattform som är mycket mer avskalad jämfört med WordPress som jag brukar använda, på gott och ont. Det är enkelt att skriva men det finns inte en massa plugins och teman, vilket gör att man måste fokusera på skrivandet. För just den här bloggen passar det utmärkt!

Sätta upp en droplet på Digital Ocean

Nuförtiden använder jag oftast Digital Ocean (innehållet affiliate-kod, skulle du välja att skapa konto får jag $10, annars gå in på den här länken som inte innehåller någon kod) eftersom deras servers är snabba och billiga. Kanske ännu viktigare, de har färdiga installationer för vanliga applikationer och Ghost är en av dem.

Jag valde 512 MB RAM för $5 per månad och placerade den i Amsterdam för att få högsta möjliga hastighet i Sverige.

Setup av Droplet
Fortsatt setup av Droplet

Sen är det bara att trycka på Create Droplet och vänta strax under en minut för servern att skapas. IP och Root-lösenord mailas till dig. Jag brukar alltid börja med att gå in på IP-adressen i en webbläsare för att säkerställa att den inte använts till något otillåtet tidigare... Det har hänt mig två gånger med Digital Ocean-IP, men då ser jag det i Chrome direkt. Då är det bara att förstöra din droplet och skapa en ny.

Konfiguration

Fortfarande krävs en aning manuell handpåläggning för att få Ghost att fungera på DO.

Första steget är att knyta ett domännamn till servern. Jag köpte mitt nya domännamn på FSdata men tyvärr tog det 24 timmar och ett mail innan domänen kom igång (betydligt längre än bara DNS-propagering brukar ta). Nästa gång testar jag nog Loopia för .se-domäner.

Eftersom jag verkligen avskyr att editera i nano på Linux-burkar, laddade jag hem /etc/nginx/conf.d/default.conf via min FTP-klient (anslut via SFTP, port 22, till din droplet) och ändrade server_name i den och laddade upp igen.

server {
	listen 80;
	server_name andreasahrens.se ;
	client_max_body_size 10M;
                                     
	location / {                               
    proxy_pass http://localhost:2368/;                
    proxy_set_header Host $host;                   
    proxy_buffering off;                       
 }                                    
}

Nästa steg är att ändra /var/www/ghost/config.js och lägga in domännamnet även där. Strunta i development och gå ner till production. Sätt url: 'http://andreasahrens.se',till ditt domännamn. För att kunna få email om notifieringar och glömda lösenord bör du också konfigurera epost. Jag skapade ett gratiskonto på Mailgun och min mailkonfiguration ser ut som nedan:

	mail: {                               
    transport: 'SMTP',                	   
    options: {
    service: 'Mailgun',                   
    	auth: {
    	user: 'postmaster@domain.se',              
    	pass: 'losenord'   
    	 }
    }
 } ,

Kolla så att det sista komma-tecknet finns med annars kommer du få ett felmeddelande.

För att få din domän att fungera, måste du starta om Ghost-servicen. Logga in på din droplet som root via en terminal och skriv in service ghost restartför att starta om tjänsten.

Skapa konto

För att skapa ditt adminkonto och börja blogga, gå in på dindoman/ghost och skapa ett konto. Läs igenom test-inlägget och sen är det bara att börja blogga! Jag hoppas att du blir lika nöjd med din Ghost-blogg som jag är med min än så länge.

View Comments